Het geheim van de smid

Het geheim van de smid

Hoe worden vijverplanten een succes ?

Waar moet je op letten bij het plaatsen van de waterplanten ?

 

We verdelen dit in 3 groepen : 1 De Oeverplanten

                                                   2 De Zuurstofplanten

                                                   3 Drijfplanten

 

1 De Oeverplanten

Deze waterplanten kun je op 2 manieren kopen de wortelstok en in een mand/pot.

Het plaatsen van wortelstokken aan de randen van de vijver.

Bij de wortelstokken er op letten dat deze volledig in de grond wordt geplaatst, stop er ook een beetje rivierklei bij. De klei zorgt voor belangrijke mineralen, als extra voeding voor de waterplanten. Soms zitten er al grote bladeren aan de wortelstok, deze kort afknippen 4-5 cm boven de wortelstok. Dit doe je omdat de wortelstok wortels moet schieten en niet de bladeren moet voorzien van voedsel. Het is de bedoeling dat alle kracht gebruikt gaat worden om wortels te schieten. Als dit is gebeurd maakt de oeverplant zelf ook weer bladeren aan.

Vaak koopt men via tuincentrums een oeverplant die net of bijna in bloei staat. Dat kan. Echter bij het plaatsen moet men de bloemen gelijk van de waterplant verwijderen.

Anders gaat de waterplant waarschijnlijk toch naar " de knoppen " als de oeverplant is uitgebloeid .

Knipt men de bloemen er gelijk uit dan gaat de oeverplant wortels schieten en kan er meer voedsel door de wortelen getransporteerd naar de bladeren. Hierdoor is de oeverplant beter bestand tegen harde wind en storm.

Het plaatsen van oeverplanten met een mand heeft de volgende voordelen.

Er zijn door de oeverplant reeds wortels aangemaakt en als men de voorgeschreven dieptes aanhoud kan de vijverplant eigenlijk gelijk doorgroeien. Dit alles geld mits de waterkwaliteit goed is. Ook hier is het raadzaam af een toe een beetje rivierklei in de mand leggen. Deze mineralen van de klei zorgen er voor dat de waterhardheid hoger wordt. Dat is goed tegen algengroei. Onze manden worden standaard voorzien van rivierklei. 

 

2 Zuurstofplanten

 

Zuurstofplanten deze planten zijn belangenrijk voor elke vijver ze voorzien het water van zuurtstof wat weer gebruikt wordt door de bacterïen, vissen en andere organismen. Zuurstofplanten moeten zo diep geplaatst worden, dat de bladeren nog volledig onderwater blijven. Dit voor maximale afgifte van de zuurstof aan het water. Deze planten verbruiken voedingsstoffen die niet door algen kunnen worden genuttigd. Waardoor minder algen zullen zijn. Zijn de planten ook nog eens allelopatisch wordt het verschil alleen maar groter. Dit met als groot voordeel dat uiteindelijk het water schoner en helder wordt. 

 


Er zijn geen producten in deze categorie.